ייעוץ כלכלי לעסקים

השאירו פרטים

נציג מטעמנו יחזור אליכם בהקדם

ייעוץ כלכלי לעסקים

ייעוץ כלכלי לעסק שלך

כיצד ניתן לזהות שהעסק לקראת משבר פיננסי?

משבר עסקי הנו תוצאה שינויים שעוברים על העסק. ברוב המקרים מתוודע בעל העסק למצבו כאשר כבר מאוחר מדיי והבנק "הרים ידיים", ואולם תשומת לב וניתוח נכון של הדברים יוכלו למנוע את ההתרסקות…

יניב רוסו, פורסם ב- העיר  The Marker

משבר פיננסי הנו תוצאה של תהליך של שינויים לרעה שעברו על העסק לאורך זמן. במרבית המקרים, מתוודע בעל העסק למצבו כאשר כבר מאוחר מדיי, כשהדברים יוצאים מכלל שליטה וההתרסקות כבר בלתי נמנעת.
אותו תהליך הוא תוצאה של ניתוח כושל והסקת מסקנות שגויה, שנובע בדרך כלל בשל תפיסה מוטעית שגורסת כי מצב החשבונות בבנקים הינו הפרמטר היחידי המשקף את מצב העסק.

למעשה, שינויים במחזורי הפעילות כמו גם שינויים בכל תחום ועניין (אופי התחרות, שינויים במבנה כח האדם בחברה וכדומה) מחייבים לבצע שינויים והתאמות באופי הפעילות ובמבנה המשאבים של העסק. לעיתים השינויים הנדרשים הם משמעותיים. מסגרת האובליגו בבנק, המשמשת בין היתר למימון הפעילות השוטפת מהווה את אחד ממשאבי העסק החיוניים, לכן סביר כי גם היא תשתנה. ואולם, הנטייה הטבעית לחשוב שגידול במחזורי הפעילות וברווח מביאים להפחתה בצורכי המימון שגויה במרבית המקרים מהיסוד!

היקף מסגרת האשראי הנדרשת תלויה בעקרון בשני פרמטרים,
האחד – ממוצע ימי האשראי המחושב על פני כלל ההכנסות וההוצאות של העסק
והשני – מחזורי הפעילות
ככל שממוצע ימי האשראי שלילי יותר כך סך ההון החוזר שיידרש יגדל עם הגידול במחזורי הפעילות ולהפך.

בכדי לזהות מבעוד מועד את השינויים במצב העסק, לא יהיה זה נכון להסתמך על אינדיקטור האובליגו בבנק כמייצג. יש לבחון אחת לתקופה את נקודת האיזון (כפונקציה של ההוצאות הקבועות ושיעור ההוצאות המשתנות) ואת הרווח ולנתח את השינויים על פני הזמן. ניתוח ממוצע ימי האשראי יאפשר לנו לחזות ולהיערך מראש לשינויים הנדרשים בצורכי המימון. מומלץ להיעזר בחברה מקצועית המספקת ייעוץ כלכלי לעסקים.

ייעוץ כלכלי לעסקים ממליץ על הכנת תוכנית תקציב שנתית – למה זה חשוב כל כך?

תוכנית תקציב שנתית מהווה את אחד הכלים החשובים בניהול. תוכנית תקציב נכונה תסייע בקביעת מבנה הוצאות המותאם ליעדי העסק ותקל על השגת יעדי ההכנסות והרווח…

תוכנית תקציב שנתית מהווה את אחד הכלים החשובים בניהול. תוכנית תקציב נכונה תסייע בקביעת מבנה הוצאות המותאם ליעדי העסק ותאפשר להגיע להישגים משופרים תוך אופטימיזציה של העלות מול התועלת. הכנת תוכנית התקציב מחייבת אותנו להשקיע את המחשבה המוקדמת בהגדרת היעדים (תחומי הפעילות בהם בכוונתנו לעסוק ויעדי המכירות אליהם נשאף) וכנגזרת מהם את מרכיבי ההוצאות אשר יתמכו בהשגת יעדים אלו. בתהליך התכנון נוכל לזהות ולצמצם מרכיבי הוצאות מיותרים אשר אינם תומכים ביעדים, ולחילופין להוסיף משאבים חיוניים שהחסרנו ואשר בלעדיהם נתקשה לעמוד ביעדים.

את התקציב מומלץ לבנות בפורמט של דו"ח רווח והפסד בחתך חודשי ולשנה מראש. מומלץ להעזר בגיליון Excel  בסדר הבא:

  • מרכיבי ההכנסות וסיכומן יופיעו ראשונים,
  • לאחריהן – מרכיבי ההוצאות הישירות המחושבות כפונקציה של ההכנסות הרלוונטיות,
  • הרווח הגולמי (ההפרש שבין סך ההכנסות להוצאות הישירות),
  • מרכיבי ההוצאות הקבועות,
  • הרווח התפעולי (ההפרש שבין הרווח הגולמי לסך ההוצאות הקבועות),
  • הוצאות המימון
  • ולסיכום – הרווח הנקי המחושב מההפרש שבין הרווח התפעולי והוצאות המימון

בקביעת יעדי ההכנסות לשנה הבאה נסתמך על תוצאות העבר ועליהן נבצע הערכה מחודשת על בסיס שינויים שאירעו ואשר עשויים להשפיע לטובה או לרעה כגון כניסת מתחרה חדש, הוספת מוצר לסל המוצרים או הוספת נקודת מכירה.וכדברי הסוציולוג רוברט מרטון בהתייחסו לנבואה שמגשימה את עצמה נופתע לגלות עד כמה יישום נכון של כלי כזה עתיד לשפר את התוצאות העסקיות, כמו כן כדאי להיעזר במומחה לייעוץ כלכלי לעסקים.

עסקים בקשיים – היכן הבעיה ואיך ייעוץ כלכלי לעסק יכול לעזור

מרבית בעלי העסקים נוטים לחשוב שהבעיה היא אך ורק בהעדר ניהול של תזרים המזומנים. ברוב המקרים זהו אך ורק הסימפטום. בפועל, הבעיות נובעות מתהליכים הרבה יותר עמוקים: ניהול פיננסי כושל, עבודה בזבזנית, לא יעילה ולא אפקטיבית, ניצול וניהול כושל של משאבים, ניהול גרוע של עובדים ומשימות, החלטות חובבניות אשר אינן מבוססות על הערכות מקצועיות כמו רכישת ציוד יקר והשקעות, גיוס ופיטורי עובדים וכדו'.

ועם זאת, עסק שאינו מנהל תזרים מזומנים אינו יכול להתקיים לאורך זמן!

עסק שמתנהל בצורה חובבנית יגיע בסופו של דבר לקשיים, זה רק עניין של זמן!

מחקרים סטטיסטיים בעולם מצביעים על כך ש- 80% מהעסקים הקטנים והבינוניים אינם שורדים את השנה הראשונה לפעילותם ו- 80% מהנותרים סוגרים את פעילותם תוך 5 שנים.

קריסת עסקים

מרבית העסקים החדשים לא ישרדו 3 שנים. בודדים יחצו את השנה החמישית. ספורים באמת יצליחו. מדוע?

הסיבה לכך נובעת במרבית המקרים מחוסר הבנה בסיסית של ניהול עסק, ובראש ובראשונה מהעדר ניהול כספים. הבשורה המשמחת והמצערת באותה מידה בכל העניין היא שבמרבית המקרים ניתן היה להימנע מהקריסה לו בעל העסק היה ער ו"מקשיב" לאינדיקציות במקום להתעלם מהן.

מגבלה אנושית מוכרת היא הרצון הטבעי לשקוע עם הראש בחול כמו בת יענה כשהאדם ניצב מול סיטואציה שהשלכותיה עלולות להיות קשות במיוחד. זה קורה לאנשים שמפתחים מחלה חמורה וזה קורה גם לבעלי עסקים שמרגישים שמשהו לא טוב קורה שם בעסק.

הסימפטומים השליליים שצפים ועולים, ואשר באים לידי ביטוי בדרך כלל בקושי תזרימי בבנק אמורים לשמש כתמרור אזהרה חמור, בדיוק כשם שכאב גופני אמור להתריע על בעיה גופנית שיש לטפל בה. בשני המקרים, גם מצב החשבון וגם הכאב אלו אינן הבעיות עצמן אלא רק הסימפטומים ולכן הניסיון לטפל בהם באמצעות משכך כאבים (במקרה של כאב) או באמצעות הגדלת מסגרות האשראי (במקרה של העסק) רק יטשטש את קיום הבעיה עצמה ולמעשה יגביר בכך את הסיכון להחריף את הבעיה.

וכך יוצא שבעיות קטנות בעסק מצטברות ונהיות גדולות יותר ויותר. מה שהיה פעם פשוט וקל לפתרון הופך להיות סבוך ומורכב. בתחילה מצוקת האשראי גוררת את בעל העסק לבקש מהבנק להגדיל את המסגרות, להקצות הלוואות או להתחיל בביצוע ניכיונות שקים. לאחר מיצוי האפשרויות מול הבנק ובדרך כלל לאחר העמדת כל סוגי הערבויות שהיו ברשות בעל העסק הוא נאלץ לעכב תשלומים לספקים. בשלב הזה הלחצים מתחילים לצוף ולעלות בעוצמה מכל הכיוונים יחד. הספקים כבר מתחילים לחשוש לכספם ומקשים על אספקת סחורה נוספת. חלקם יידרשו תשלום במזומן. בשלב שבו תשלום המשכורות מתחיל להתעכב יימצא העסק כבר בבעיה קשה במיוחד שכן ברור כי בשלב הזה העובדים כבר מתחילים לחפש אלטרנטיבות. כמובן שהבנק מצידו יפעיל את הלחצים והוא עלול גם להפחית באחת את מסגרות האשראי במקרים בהם העסק נכנס לחריגות.

שלב כזה הוא כבר הרבה יותר מסובך לפתרון, כאמור. ולמרות זאת, ישנם מקרים שגם בסיטואציה מורכבת כמו זו ניתן לחלץ את העסק מקריסה שנראית כוודאית, ואולם הפתרון לא יבוא בשום אופן מתוך הטעויות שנעשו עד כה (הגדלת מסגרות האשראי) אלא אך ורק כתוצאה מטיפול בשורש הבעיה, אותה בעיה מקורית שאילו הייתה מטופלת בהתחלה העסק לא היה מגיע למצב אליו הגיע.

מסתבר שברוב המקרים הבעיות מהן סובל העסק אינן סבוכות לפתרון, וזאת במידה והן מאובחנות ומטופלות על ידי גורם מקצועי בעל ניסיון. במרבית המקרים הבעיות תסבנה סביב כשלים ניהוליים, חוסר בקרה והעדר שליטה על התהליכים והפעילויות בעסק.

בעיות כמו התנהלות לקויה של העובדים, יעילות נמוכה, כפילות בביצוע משימות, צנטרליסטיות של הבעלים, העדר האצלת סמכויות לבעלי תפקידים, משימות שנופלות "בין הכיסאות", תהליכים לקויים של קבלת החלטות והעדר ניהול פיננסי – מהוות את עיקר הסיבות לכשלים.

זיהוי הבעיות בזמן ומתן מענה הולם בצורת נהלים, הכשרה מתאימה והקפדה על ביצוע תקין ומדויק של הנהלים יביאו בהכרח לשיפור מיידי של ההתנהלות העסקית וזו תשליך על יעילות העסק והאפקטיביות של פעילותו ולאלו כמובן תהיה השפעה ישירה על הרווחיות ועל תזרים המזומנים של העסק.

לסיכום, הערנות של בעל העסק לאינדיקטורים שליליים והחלטה על בדיקה יסודית של מצב הדברים בעסק תמנע מהעסק להגיע לקריסה בלתי נשלטת ובמקרים רבים תאפשר לו להגיע להצלחה ושגשוג.

ייעוץ כלכלי לעסקים במשבר – תוכנית הבראה והתייעלות חבל ההצלה האחרון

מרבית בעלי העסקים מתעוררים לצורך בגיבוש תוכנית הבראה בדקה ה- 90, כאשר המצב כבר כמעט ללא שליטה. האם באמת אין מוצא למצב? האם הקריסה וודאית? בהחלט לא!

מרבית בעלי העסקים מתעוררים לצורך בגיבוש תוכנית הבראה בדקה ה- 90, כאשר המצב כבר כמעט ללא שליטה, הבנקים מראים סימני עצבנות, הספקים מפנים עורף, העובדים פוזלים לחיפוש מקום עבודה חדש והלקוחות מחפשים אלטרנטיבות. תנאי האשראי מצד הספקים נוקשים יותר וחלקם אף דורש תשלום במזומן או ערבות אישית של הבעלים. הבנקים מאיימים להחזיר את השיק הראשון ולא מהססים לקיים את איומם. השמועות על שיק שחזר פושטות כאש בשדה קוצים והסוף נראה קרוב מתמיד.

לכן, במסגרת התהליך של ייעוץ כלכלי לעסק, מגובשת תוכנית הבראה מסודרת תוך התייחסות למצב הנוכחי ולתכנון קדימה ותוך שיתוף הבנק והנושים. אופן ורמת המקצועיות של התוכנית הינם מהתנאים העיקריים להצלחה. בניגוד לדעה הרווחת הבנקים מוכנים לספק אשראי אך רוצים לדעת שיקבלו את כספם בחזרה!

איך ייעוץ כלכלי לעסק יכול לעזור ומה המטרות של תוכנית הבראה:

  1. ללמוד ולהבין את מצבו של העסק מתוך ראיה אובייקטיבית ומקצועית
  2. לפתור באופן מיידי את מצוקת תזרים המזומנים (באמצעות הבנק, הכנסת משקיע או בדרך אחרת)
  3. לייצר "שקט תעשייתי" ותחושה של בטחון אצל הבנקים, העובדים, הספקים והלקוחות
  4. לייעל את העסק כך שיביא לניצול אופטימאלי של המשאבים וכח האדם העומדים לרשותו
  5. לשלב כלי ניהול ובקרה אפקטיביים ויעילים
  6. למקד את מאמצי השיווק והמכירות בערוצים הנכונים ביותר
  7. להכניס את העסק לשגרת ניהול נכונה, יעילה ורווחית
  8. להביא את בעלי העסק לכדי רווחה כלכלית! על ידי ייעוץ כלכלי לעסקים.
 

שלבים עיקריים ביישומה של תוכנית הבראה

גישתנו מבוססת על ניסיון רב שנים בגיבוש תוכניות הבראה לעסקים שנקלעו לקשיים. שעון הזמן לא עומד לטובת העסק.  הזמן קצר והמלאכה מרובה. משום כך, חובה עלינו להיות ממוקדים, יעילים, זריזים ואסרטיביים. לאור זאת, גיבשנו במהלך השנים מתווה שמוביל את העסק לפתרון הנכון ביותר ובדרך הקצרה ביותר.

גיבוש תוכנית הבראה נמשך בדרך כלל כחודש ימים. לאחריו אנו ממשיכים ללוות את העסק כחודשיים נוספים, וזאת על מנת לוודא שהתוכנית מיושמת כלשונה. במקרים בהם מתעורר הצורך אנו ממשיכים ללוות את העסק לאחר תקופה זו ולספק ייעוץ כלכלי לעסקים.

מיד עם תחילת התהליך אנו מטמיעים תוכנה יעילה וידידותית לניהול תזרים מזומנים. זהו שלב מקדמי חשוב ביותר.

לאחר שלמדנו את העסק וגיבשנו תוכנית הבראה פיננסית, אנו יוזמים פגישה עם הבנק. מניסיון שלנו, במרבית המקרים כאשר הבנק מבין את מצב העסק לאשורו, וכאשר הוא מבין שהמצב פתיר ושהעסק לקראת שינוי אמיתי ופריצת דרך, הוא גם יאות לסייע לו.

בשלב הבא נדאג להביא את העסק למיצוי אופטימאלי של משאביו ולצמיחה בפעילות וברווח. התוצאות יבואו לידי ביטוי באופן כמעט מיידי.

"כמעט הצלחתי" – המדריך שיעניק לך תובנות להסרת ה"כמעט" ולהצלחת העסק שלך!

אני רוצה לקבל את המתנה

דילוג לתוכן